Wednesday, October 3, 2007

Bombay Pale Ale

Namn : Bombay Pale Ale (finns ej på Systembolaget)
Bryggeri : Nørrebro Bryghus
Ursprungsnation : Danmark
Stil : India Pale Ale
Pris : vet ej, det var en present :)



För bara några år sen försattes danska krogar som ville servera riktig pilsner mer eller mindre i blockad av Carlsberg och danska ölälskare som var sugna på något annat än massproducerade lågkvalitativa lagers fick pendla över sundet för att köpa öl på svenska systembolaget.

1998 fanns det bara drygt tio bryggerier kvar i hela Danmark. Nu efter vad som bara kan beskrivas som en revolution, finns det fem gånger så många och antalet stiger år för år. Detta samtidigt som danskarna importerar mycket mer öl än tidigare. På Carlsberg darrade man av fasa så mycket att man startade sitt eget "mikrobryggeri".

På denna sida sundet, på glashusets hyllor, har de danska mikroölen emellertid lyst med sin frånvaro (förutom de från just Carlsbergs Jacobsen-bryggeri). Men genom en god vän så har jag nu fått möjlighet att äntligen bekanta mig med det andra Danmark.

Först ut är Bombay Bombay Pale Ale från Köpenhamnsbryggeriet Nørrebro Bryghus. Som namnet antyder är det en Indian Pale Ale. Vid en första anblick verkar ölen kanske lite rejälare än man kan vänta sig av en IPA, färgen är kopparröd och drycken har en bränd, maltig men ändå väldigt angenäm doft.

Smaken är kraftig med stark sötma och massor av humle vilket senare följs upp med en söt eftermsak.

På det hela taget är det en trevlig IPA. Vi får se hur väl den står sig mot svenska Nils Oscars India Ale som jag har halvt glömt, halvt gömt någonstans i mitt kylskåps innersta vrår.

Betyg : 3,5

No comments: