Friday, August 10, 2007

Liberty Ale

Namn : Liberty Ale (nr 1593)
Bryggeri : Anchor Brewing
Ursprungsnation : USA
Stil : Pale ale
Pris : 15:90 (flaska 355 ml)



Paul Revere var en amerikansk silversmed, patriot och rebell (eller illegal kombatant för den som vill) som natten till den 18 april 1775 red en sjujädra lång sträcka för att varna upprorsmakarna om att brittiska trupper var i antågande.

200 år senare, 1975, började San Fransiscobryggeriet Anchor Brewing Co brygga sin Liberty Ale för att minnas denna händelse. Man kan ju fråga sig varför denna fixering vid den amerikanska revolutionen finns hos amerikanska bryggare? Se även till exempel Samuel Adams. Men det är en annan historia, som vi kanske kan återkomma till senare. Ämnet för dagen är huruvida Liberty Ale lever upp till sitt högtravande (se vilken härlig hästreferens till Paul Reveres minne jag lyckades klämma in) namn eller är det en lätt skadeskjuten vithövdad örn som på (den vackra) etiketten tronar ovanpå en bädd av humle och kornmalt?

Detta handlar om en pale ale och glaset fylls av en gyllene, lätt grumlig brygd som täcks av ett bastant och ganska varaktigt skum.

Ölet har en lätt kaffedoft som bidrar till att skruva upp förväntningarna. Men smaken är faktiskt ganska intetsägande och domineras helt av humlen. Ölens stora behållning kommer när man har sväljt (och då menar jag faktiskt inte resultatet av de väl maskerade 5,9 procenten). Man möts då av en komplex eftersmak med en myriad av smaktoner; bland annat med massor av humlearomer och en trevlig sträv beska som säkert kommer att sitta kvar i gommen halva kvällen.

Betyg : 3,5

No comments: