Thursday, January 17, 2008

Ryggbiff & Klyftpotatis

OK, jag hade inte tänkt skriva något här tills någon av de andra hade gett med sig och postat något men eftersom det är en "livsnjutarblogg" kan jag inte riktigt hålla tyst längre. Här har ni alltså mig igen, dryg & högljud och med mina påtvingat pretentiösa idéer om hur man ska laga mat. Om någon skulle ha en käftsmäll är det väl jag men eftersom ingen annan säger något tar jag mig friheten....

Jag har ju haft en lång och trevlig julsemester och när jag började jobba igen tyckte jag att jag förtjänade något gott att trösta mig med, sen har det tagit en evighet att hitta formen för det. Jag var ganska klar med att jag ville ha en köttbit men det har varit svårt att hitta, för kött har blivitt dyrt på sistone. Men jag kom tidigt på att jag ville ha klyftpotatis till.

Så med lite letande hittade jag en annan blogg, där de påstod att de hade perfekt klyftpotatis, det är ganska kaxigt - men de har rätt. Jag började för ett par dagar sedan, när jag redan visste vad jag ville, att plocka på mig ett par stora potatisar (av fast sort) på konsum och med dagens recept, satte jag ugnen på 200 grader, klöv potatisarna utan att skala dem i ca 4 bitar/st och kokade upp dem i vitlök & persiljebuljong i ca 5 minuter. Slog av vattnet och flyttade över klyftorna i en långpanna, "sprinklade" rikligt med (god) olivolja över klyftorna. Gned in dem med nymald svart peppar och grovsalt. Eftersom jag hade slut på rosmarin, strödde jag på lite all-round-krydda (för att bli av med den), såg till att allt var ordentligt insmort och vände på klyftorna så att alla spetsarna pekade uppåt. In i ugnen 25 minuter. Efter 25 minuter ställer man om ugnen till grill i 5 minuter och börjar med köttet.

Ryggbiff, hittar man då och då i sin kvartersbutik - men ska man verkligen njuta av den bör man besöka den lokala slaktare som man litar mest på. Man får vara beredd på att det kostar en slant, men det är det värt. Och precis som när man köper fisk i sin lokala fiskbod, ska man inte räkna med att det man helst vill ha finns i butiken just nu. I stället gör man så att man besöker sin lokala slaktare/fiskbod och frågar vad det har hemma, då får man den bästa maten och sen får man anpassa resten av köket efter vad det fanns för råvaror just idag, det gör ju livet lite mer spännande.

Nåja, Ryggbiff - är lättlagat, lite smält smör (och olivolja för smakens skull), i med köttet och håll koll på hur det blir "grått" lagom långt upp, vänd, salta och peppra och vänd kanske 1 gång till så att du är nöjd med hur det ser ut. Det ger sig när du har gjort det ett par gånger och vet hur det blir och vad du gillar, jag vill gärna ha min ryggbiff medium-rare men något åt de rosa hållet. Det är så jag beställer kött när jag äter ute. Jag är nämligen av uppfattningen att om man vill ha sitt kött lätt tillagat får man en bättre bit än den som beställer in sitt kött well-done för då kan kocken elda på en ganska usel bit men ändå få ett acceptabelt resultat och hur ska du som amatör avgöra det på ett hårt grillat köttstycke?

Lägg upp potatis på tallriken, lägg upp köttet - pynta på med persiljesmör om du gillar det, rör ner lite mjöl och grädde i stekpannan efter köttet så att du får lite sky/sås.

Och frånsett köttet, så har du en billig måltid :-) även om den kanske inte blir helt mager med allt smör och all oljan men man lever bara en gång, njut av det fullt ut!


ps. som den nyfikne ser, så har jag köpt mitt persiljesmör från Biggans, det är för att jag gillar deras smak - den skiljer sig lite från hur det blir om man gör det själv men det är ju bara en smak sak.

1 comment:

K said...

Men testa med massa färsk rosmarin på nästa gång, så blir det ännu bättre!