
Jag är tillbaks med lite enkel husmanskost som inte kostar för mycket.
I en sill-låda kan man utöver fisken peta ner lite vad som helst som man tycker är gott och det är nästan omöjligt att misslyckas även om jag tidigare har gjort en låda med salt sill som blev så salt att den inte gick att äta.. men inom rimliga gränser är det inga problem. Nu åt jag toast för ett par dagar sedan med lite romsås och romsåsen blev så pass lyckad att jag tyckte den kunde vara bra att ha till annat och så av en slump blev jag erbjuden lite färsk sill och tänkte att det hade varit gott ihop med den där romsåsen. Och en sill-låda är en sill-låda är en sill-låda så varför inte kombinera och se hur det blir? Borde ju vara svårt att misslyckas med.
Visade sig att det här var en skitenkelt att förbereda och bara bränna på när det var dags.
Började med att skala några potatisar och la dem i en gryta täckta med (osaltat-)vatten och ställer åt sidan, så håller de sig för evigt, bara att ta fram när det är dags att koka. (och då kan man kosta på sig nytt vatten som man saltar lite)
finhackade 2 små rödlökar, kunde använt en normalstor rödlök men just rödlök är så läckert att köpa små.. Det är mycket struligare att finhacka men de är ju så söta!! att titta på alltså, inte smakmässigt - de smakar som de stora. Kan man också göra i förväg och ha stående tills att de behövs.
rörde ner en burk creme fraiche i rödlöken och rörde om så att det blev jämt fördelat. Fortsatte med en liten burk (orange) stenbitsrom, går säkert lika bra med något annat, svart rom, lax rom, kaviar - what ever liksom. Men det orange:a ger det trevlig färg. Kom ihåg att jag hade lite djufryst dill i frysen, så jag rörde ner lite av den - inte säker på att det gjorde någon skillnad, de gjorde de då ingen skada i alla fall. La på ett lock och ställde in det i kylskåpet medan jag gjorde lite annat. Kan säkert stå nästan hur länge som helst.
Tog fram en ugnsfast form och smörade den, den ska vara ganska liten - så att man kan packa fisken rätt så tätt sen.
Tog fram den rensade sillen (köpt rensad och filéad och klar men fick klippa av ryggfenorna) la den på skärbrädan med skinnet ner och köttet upp. Ville haft på lite cayennepeppar men eftersom den inte har något "plastlock" vågade jag inte chansa och tog några stänk stark paprika istället. Planen var att ha med lite finhackad chillepeppar i romsåsen men jag hittade ingen bra färsk chillepeppar. Man kan ta vad man vill skulle jag tro, lite färska örter, lökpulver eller all-krydda om man har sånt hemma.. Något man gillar, men bara lite av det.

Kasta in det ganska långt ner i ugnen (som är uppe i 180 grader) och låt det stå ca 40 minuter, tills det bubblar i ytan och är uppenbart genomvarmt.
Jag kokte ett par potatisar efter halva tiden som jag pressade - få saker blir så vackert som pressad potatis, torrt, sprött och gult. lite för torrt att äta för sig själv men ihop med tex en sill-låda slinker det ner.
Servera med tex kall pilsner, lite vitt vin, ett glas mjölk, lite ramlösa. Några gröna ärtor och kanske lite rårivna morröter eller om du har en burk med majs som du värmer upp.
Gör man det rätt, och det kan behövas ett par försök att få till det, men när man tränat lite och provlagat någon gång (det tror jag föresten att man ska göra med all mat man tänker bjuda på) så är det en snabb, lätt maträtt som man kan förbereda i förväg på olika stadier och sen bara in i ugnen och puttra på i 40 minuter när gästerna är på plats. Kasta in lådan i ugnen när gästerna kommer, låt den puttra medan de hänger av sig och du serverar för-drink, för-rätt mm så blir det ingen väntetid.
När sill-lådan lyckas ger den gåshud till alla som får smaka - precis så bra är den (om man gillar sill - men det gör väl alla?). Det här är ett säkert kort som man kan servera på herrmiddag, första dejten, till sina föräldrar. Det är en av de där rätterna som verkar så svår att laga men som faktiskt är riktigt simpel att få till.
No comments:
Post a Comment