Tuesday, February 12, 2008

Enkel sill-låda med pressad potatis

Härligt att se att de andra killarna har vaknat och jag inte är ensam om att posta här längre.

Jag är tillbaks med lite enkel husmanskost som inte kostar för mycket.

I en sill-låda kan man utöver fisken peta ner lite vad som helst som man tycker är gott och det är nästan omöjligt att misslyckas även om jag tidigare har gjort en låda med salt sill som blev så salt att den inte gick att äta.. men inom rimliga gränser är det inga problem. Nu åt jag toast för ett par dagar sedan med lite romsås och romsåsen blev så pass lyckad att jag tyckte den kunde vara bra att ha till annat och så av en slump blev jag erbjuden lite färsk sill och tänkte att det hade varit gott ihop med den där romsåsen. Och en sill-låda är en sill-låda är en sill-låda så varför inte kombinera och se hur det blir? Borde ju vara svårt att misslyckas med.

Visade sig att det här var en skitenkelt att förbereda och bara bränna på när det var dags.

Började med att skala några potatisar och la dem i en gryta täckta med (osaltat-)vatten och ställer åt sidan, så håller de sig för evigt, bara att ta fram när det är dags att koka. (och då kan man kosta på sig nytt vatten som man saltar lite)

finhackade 2 små rödlökar, kunde använt en normalstor rödlök men just rödlök är så läckert att köpa små.. Det är mycket struligare att finhacka men de är ju så söta!! att titta på alltså, inte smakmässigt - de smakar som de stora. Kan man också göra i förväg och ha stående tills att de behövs.

rörde ner en burk creme fraiche i rödlöken och rörde om så att det blev jämt fördelat. Fortsatte med en liten burk (orange) stenbitsrom, går säkert lika bra med något annat, svart rom, lax rom, kaviar - what ever liksom. Men det orange:a ger det trevlig färg. Kom ihåg att jag hade lite djufryst dill i frysen, så jag rörde ner lite av den - inte säker på att det gjorde någon skillnad, de gjorde de då ingen skada i alla fall. La på ett lock och ställde in det i kylskåpet medan jag gjorde lite annat. Kan säkert stå nästan hur länge som helst.

Tog fram en ugnsfast form och smörade den, den ska vara ganska liten - så att man kan packa fisken rätt så tätt sen.

Tog fram den rensade sillen (köpt rensad och filéad och klar men fick klippa av ryggfenorna) la den på skärbrädan med skinnet ner och köttet upp. Ville haft på lite cayennepeppar men eftersom den inte har något "plastlock" vågade jag inte chansa och tog några stänk stark paprika istället. Planen var att ha med lite finhackad chillepeppar i romsåsen men jag hittade ingen bra färsk chillepeppar. Man kan ta vad man vill skulle jag tro, lite färska örter, lökpulver eller all-krydda om man har sånt hemma.. Något man gillar, men bara lite av det.

Sen tar man sillarna, rullar dem och börjar med den lilla spetsen och rullar den inåt och uppåt mot den bredare kanten (skinsidan ner fortfarande) och det blir fiskigt, slemmigt, hårt och svårt rullat. Första rullen tar ett par försök för att få tillräckligt tajt, och det finns ben i fisken som ska knäckas och den rullar upp sig och bråkar. Men sen blir det en liten tajt rulle precis som det ska vara som man lägger i formen och då sväller den och rullar upp sig och djävlas.. men så rullar man en till och kan stoppa in dem sida vid sida och helt plötsligt håller de formen och det är bara att fylla på tills de ligger tajt sida-vid-sida och när man har fyllt den smörade formen med hårt rullade sillar täcker man dem med romsåsen (eller vad man nu har valt att man vill ha) och ser till så att det rinner ner mellan fiskarna och gottar till sig. Jag rörde ca 1 dl grädde i min romsås för att göra den lite mer flytande och för att det råkade vara den gräddslatt som jag hade stående i kylen, kan man säkert låta bli eller öka på efter smak. Eftersom jag hade lite ströbröd hemma smulade jag ut lite över ytan.

Kasta in det ganska långt ner i ugnen (som är uppe i 180 grader) och låt det stå ca 40 minuter, tills det bubblar i ytan och är uppenbart genomvarmt.

Jag kokte ett par potatisar efter halva tiden som jag pressade - få saker blir så vackert som pressad potatis, torrt, sprött och gult. lite för torrt att äta för sig själv men ihop med tex en sill-låda slinker det ner.

Servera med tex kall pilsner, lite vitt vin, ett glas mjölk, lite ramlösa. Några gröna ärtor och kanske lite rårivna morröter eller om du har en burk med majs som du värmer upp.

Gör man det rätt, och det kan behövas ett par försök att få till det, men när man tränat lite och provlagat någon gång (det tror jag föresten att man ska göra med all mat man tänker bjuda på) så är det en snabb, lätt maträtt som man kan förbereda i förväg på olika stadier och sen bara in i ugnen och puttra på i 40 minuter när gästerna är på plats. Kasta in lådan i ugnen när gästerna kommer, låt den puttra medan de hänger av sig och du serverar för-drink, för-rätt mm så blir det ingen väntetid.

När sill-lådan lyckas ger den gåshud till alla som får smaka - precis så bra är den (om man gillar sill - men det gör väl alla?). Det här är ett säkert kort som man kan servera på herrmiddag, första dejten, till sina föräldrar. Det är en av de där rätterna som verkar så svår att laga men som faktiskt är riktigt simpel att få till.

Monday, February 11, 2008

Whiskyprovning igen


Namn : Bowmore (nr 433)
Bryggeri : Bowmore Distillery
Ursprungsnation : Skottland
Stil : Single Malt från Islay
Pris : 396 kr (flaska 700 ml)

I dag firar jag att jag skrivit på papperna för min nya anställning, Tieto Enator here I come! Vad bättre att fira med än en redig skvätt Bowmore.

Doft: min näsa tycker rökig med söta toner avääää ... är det aprikoser? Tjära, inte som att slicka på en nytjärad båt, men tydlig och god.
Systembolaget säger stor, litet fruktig, intensiv doft av tjära. Mycket rökig.

Smak: en redig tjottablängare som värmer hela vägen ner i magen. Rökig smak och mycket tjära.
Systembolaget säger fyllig, avrundad smak i robust stil med inslag av tjära. Mycket rökig.

Wohooo, nu snackar vi whiskey i min smak. Den träffar gommen som en skenande noshörning och de rökiga smakerna och tjäran sprider sig i munnen som ett svampmoln, det är väl det Systembolaget kallar för en robust stil :-) Som en liten söt, pikant avslutning kittlar det till med lite aprikos.
Det är lite konstigt att man tycker att det är gott, men gott är det. Jag vill inte slänga med de stora betygen men det här är en av mina stora favoriter. Det blir ingen femma men väl

Betyg: 4½