Saturday, January 26, 2008

Whiskyprovning


Namn : Old Pulteney (nr 10465)
Bryggeri : Old Pulteney Distillery
Ursprungsnation : Skottland
Stil : Single Malt från Northern Highlands
Pris : 309 (flaska 700 ml)

Harry Potta på dumburken och ett glatt sms från Petter om Dugges Imperaial Ale gjorde mig väldigt sugen på whisky. Det låter kanske inte helt logiskt men jag tror att det beror på att vi varit på en av Mackmyras smakprovningar tillsammans.

Förresten, diskussionen/debatten om huruvida det stavas whiskEy eller whisky lämnar jag därhän, rycker på axlarna och säger som Fredrik Lindström; språket utvecklas så var och en får välja själv.

Nåväl, tillbaka till wirren, spånken, drickat. Jag börjar med en single malt som heter Old Pulteney som leder på poäng redan innan jag smakat den för första gången. Den är en present nämligen och gratis är ju gott :-)

I med en skvätt, ca två fingrar, i glaset och ner med näsan och sniffa enligt alla konstens regler som jag lärt mig på Mackmyraprovningen. Andas in genom näsan men med öppen mun alltså, annars är det fritt fram för vad man föredrar så länge man får i sig dofterna.

Doft: torkade fikon, aprikos och vanilj säger min näsa. Enligt systemet är doften maltig med viss rökighet, inslag av aprikos, mandel och ljus choklad. Det är antagligen de sista två som jag uppfattar som vanilj.

Smak: lätt, lätt rökighet en anings tjära och malt med en mjuk underton av vanilj som tassar försiktigt och tyst i bakgrunden med mjuka sockar på ... enligt mina smaklökar. Systemet säger balanserad, maltig smak med liten rökighet, inslag av mandel, ingefära och ljus choklad. Återigen blandar jag ihop vanilj och mandel men ingefära och ljus choklad hittar jag inte i smakpaletten … trots att jag för säkerhets skull provar ytterligare två gånger *hehe*

Personligen föredrar jag whisky med mera tjong i än vad Old Pulteney har, den får gärna skrika och sprattla hela vägen ner i magen och ge den där goa varma känslan när den landar. Missförstå mig rätt här, Old Pulteney (jag höll nästan på att förkota den till OP men då hade åtminsone jag blivit lite förvirrad*s*) är en helt okej whisky som smakar ... gott. Varken mer eller mindre. Men personligen tycker jag att den är lite vek helt enkelt.

Betyg: 3

Tuesday, January 22, 2008

Santa's Private Reserve

Jag kan ju inte låta stackars Jorma sköta detta helt ensam.

Namn : Santa's Private Reserve Ale (nr 11243)
Bryggeri : Rogue Ales
Ursprungsnation : USA
Stil : American Amber / Red Ale
Pris : 29,80 (flaska 355 ml)

Fight the power! Rogue fortsätter hytta med näven i trots mot "the man"! Jag vet inte om bryggaren är en övervintrad hippie eller om den knutna näven, i värsta internationella brigad-stil, bara är till för att skrämma bort Louis Pasteurs spöke. Hursomhelst, ni som känner mig vet att jag inte är främmande för lite revolutionsromantik och de gör faktiskt riktigt bra öl. Jag gillar Rogue!

Systembolaget har tagit hem ett par av deras öl tidigare, till exempel deras trevliga Dead Guy Ale och Mocha Porter. Mer är dessutom på väg. Ofiltrerat kan avslöja att det kommer att släppas en Imperial India Pale Ale och en Imperial Stout från Rogue den 15:e februari. Dessutom kommer det ett par nyheter från Left Hand, ett annat amerikanskt bryggeri som jag skrivit lite om tidigare.

Santa's Private reserve ale, har en krona av imponerande storlek skapad av de rejäla mängder skum som närmast forsar ut ur flaskan, som tur är har jag ett väl tilltaget glas och det är aldrig någon risk för spill.

Det doftar malt och kaffe, precis vad man väntar sig av en julöl (ja jag ligger lite efter, men det finns faktiskt gott om dessa kvar på mitt bolag fortfarande). Smaken är överraskande mild och domineras av citrus och humle, inte riktigt vad jag väntade mig, men inte på något sätt dåligt, snarare försvinnande lättdrucket utan att vara slätstruket!

Inte illa Rogue!

Betyg: B / 3.75

Thursday, January 17, 2008

Ryggbiff & Klyftpotatis

OK, jag hade inte tänkt skriva något här tills någon av de andra hade gett med sig och postat något men eftersom det är en "livsnjutarblogg" kan jag inte riktigt hålla tyst längre. Här har ni alltså mig igen, dryg & högljud och med mina påtvingat pretentiösa idéer om hur man ska laga mat. Om någon skulle ha en käftsmäll är det väl jag men eftersom ingen annan säger något tar jag mig friheten....

Jag har ju haft en lång och trevlig julsemester och när jag började jobba igen tyckte jag att jag förtjänade något gott att trösta mig med, sen har det tagit en evighet att hitta formen för det. Jag var ganska klar med att jag ville ha en köttbit men det har varit svårt att hitta, för kött har blivitt dyrt på sistone. Men jag kom tidigt på att jag ville ha klyftpotatis till.

Så med lite letande hittade jag en annan blogg, där de påstod att de hade perfekt klyftpotatis, det är ganska kaxigt - men de har rätt. Jag började för ett par dagar sedan, när jag redan visste vad jag ville, att plocka på mig ett par stora potatisar (av fast sort) på konsum och med dagens recept, satte jag ugnen på 200 grader, klöv potatisarna utan att skala dem i ca 4 bitar/st och kokade upp dem i vitlök & persiljebuljong i ca 5 minuter. Slog av vattnet och flyttade över klyftorna i en långpanna, "sprinklade" rikligt med (god) olivolja över klyftorna. Gned in dem med nymald svart peppar och grovsalt. Eftersom jag hade slut på rosmarin, strödde jag på lite all-round-krydda (för att bli av med den), såg till att allt var ordentligt insmort och vände på klyftorna så att alla spetsarna pekade uppåt. In i ugnen 25 minuter. Efter 25 minuter ställer man om ugnen till grill i 5 minuter och börjar med köttet.

Ryggbiff, hittar man då och då i sin kvartersbutik - men ska man verkligen njuta av den bör man besöka den lokala slaktare som man litar mest på. Man får vara beredd på att det kostar en slant, men det är det värt. Och precis som när man köper fisk i sin lokala fiskbod, ska man inte räkna med att det man helst vill ha finns i butiken just nu. I stället gör man så att man besöker sin lokala slaktare/fiskbod och frågar vad det har hemma, då får man den bästa maten och sen får man anpassa resten av köket efter vad det fanns för råvaror just idag, det gör ju livet lite mer spännande.

Nåja, Ryggbiff - är lättlagat, lite smält smör (och olivolja för smakens skull), i med köttet och håll koll på hur det blir "grått" lagom långt upp, vänd, salta och peppra och vänd kanske 1 gång till så att du är nöjd med hur det ser ut. Det ger sig när du har gjort det ett par gånger och vet hur det blir och vad du gillar, jag vill gärna ha min ryggbiff medium-rare men något åt de rosa hållet. Det är så jag beställer kött när jag äter ute. Jag är nämligen av uppfattningen att om man vill ha sitt kött lätt tillagat får man en bättre bit än den som beställer in sitt kött well-done för då kan kocken elda på en ganska usel bit men ändå få ett acceptabelt resultat och hur ska du som amatör avgöra det på ett hårt grillat köttstycke?

Lägg upp potatis på tallriken, lägg upp köttet - pynta på med persiljesmör om du gillar det, rör ner lite mjöl och grädde i stekpannan efter köttet så att du får lite sky/sås.

Och frånsett köttet, så har du en billig måltid :-) även om den kanske inte blir helt mager med allt smör och all oljan men man lever bara en gång, njut av det fullt ut!


ps. som den nyfikne ser, så har jag köpt mitt persiljesmör från Biggans, det är för att jag gillar deras smak - den skiljer sig lite från hur det blir om man gör det själv men det är ju bara en smak sak.