Monday, December 17, 2007

Pasta med räkor, tomater, ärtor och vitlök

Jag har funderat ett par dagar på vad jag ska laga till mormor och det lutar åt att jag kvistar över med ett par burkar och gör pasta putanesca - Jag kanske berättar här om hur det går till, det är väldigt enkelt och görs från saker man redan har hemma (baseline - om ni kommer ihåg) och är snabbt tillagat, så att man hinner med att plocka upp kunder under tiden - om man nu råkar vara prostituerad.

Men idag, var det lite annorlunda. Som ofta förr när jag är ledig vill jag gärna undvika att gå ut och handla/träffa folk, så jag försöker jobba med vad jag har hemma. För ett par dagar sen var jag på netto och köpte Royal Greenland, 6x75 gr rensade räkor (och betalade 39:- sek), och bestämde mig idag för att 2x75 gr skulle vara en bra bas. Och sen insåg jag att det skulle gifta sig bra med en del vitlök, så jag valde ut 3 stora klyftor och sen kom jag ihåg vad Adler brukar säga: "You can never use to much garlic", så jag plockade fram 2 klyftor till.

OK, och jag var redo, med finhakad vitlök som jag fräste i olja, när oljan liksom börjar puttra, rörde jag ner en buljongtärning (oxbuljong) och ett par "klick" tomatpuré. Medan det puttrar rör jag runt med min trägaffel och låter alla delar ta smak av varandra. När det börjar få färg och det luktar så att man kan misstänka att vitlöken har stekt lite, men bara lite, för länge i oljan stjälper man i 2 burkar med hela tomater

Och nu en tankeövning... Om man köper burkar med hela tomater eller om man köper burkar med krossade tomater och de kostar 2.50:-/st i vilken burk tror ni man hittar de tomater som har fått mest omtanke? alltså använder vi bara burktomater med hela tomater i framtiden och resten av våra liv.....

Jag låter tomtaterna börja puttra ihop med oljan och vitlöken - och redan här har vi något man kan vara stolt över. Men när tomaterna börjar puttra kastar jag i ca 2 dl djupfrysta gröna ärtor (som tyvärr inte var med på bilden ovan), de skulle ha varit med tidigare men det var först "efterhand" som jag kom på att det skulle vara en bra idé och när de är på plats och tomaterna puttrar igen efter att man haft i kalla ärtor så kastar jag i 2x75 gr kalla räkor, och nästan genast när det är klart rör man ner pastan som precis har kokat färdigt.

serverar med nymald svartpeppar och lite riven parmesan.

Jag är lite orolig över att jag är den enda på sistone som har skrivit om god mat och dryck, jag hoppas att ni andra kan falla in i rytmen och ge oss mer gott!