Wednesday, October 31, 2007

Brewer's Choice Honey Porter

Namn : Brewer's Choice Honey Porter (nr 11610)
Bryggeri : The Shipyard Brewing Co
Ursprungsnation : USA
Stil : Porter/Stout
Pris : 20,80 (flaska 355 ml)




















Då var det dags för min första post här på livsnjutarbloggen, var snälla jag är ingen ruttad bloggare precis ... men jag är ganska mallig över hur väl Adlers soffa i bakgrunden matchar etiketten på flaskan.

Av Ch1mpy har jag förstått att man börjar sin ölprovning genom att lukta på ölen. Som sagt, så gjort, doppa snoken i glaset och dofta. Efter att ha torkat bort skummet som jag fick på näsetippen insåg jag att det inte fanns nån speciell doft, om det beror på min näsa eller ölen ska jag låta vara osagt, men det luktade inte så särskilt mycket i alla fall.

Okulärt inte så mycket att orda om, den är mörk. När jag hällde upp den blev det mycket men aningens tunt skum som först stiger likt en gejser och sen lägger sig platt ganska så omedelbart för att snabbt försvinna helt.

Smaken då, jodå, en rejäl mustig smak med brända kaffetoner och en låååång eftersmak som killar gott på tungan och med en lätt sötma som avslutning. Att det är en honey porter har alltså inget med att någon är en gulleplutt att göra …

Ett habilt hantverk sålunda utan att glänsa.

Betyg: 3,5 - 4 nånstans. God och klart över medel men inte den godaste ölen jag nånsin druckit... typ ...

Nytt och gott!

I morgon, torsdag, är det den 1/11 och dags för höstens nyheter på Systembolaget, kolla i varunytt och scrolla ner till sidan 18 av 36 så ser ni varför Zäta kommer att hänga på låset tillsammans med a-lagarna i morgon förmiddag.

mmmmmm,Chimaaaaaaay Beer schlluuuuurrrp Beer grey Banana

Sunday, October 28, 2007

Ni ska upp mot väggen ondskefulla systembolagsdirektörer

Anitra och company! Vad har ni nu ställt till med? Två av mina favoritöl, Nils Oscar Imperial Stout och Affligem Dubbel försvinner från bolaget. Affligem Dubbel är en fantastisk trappist som man kunde få för drygt femton spänn och jag kommer att sörja den väldigt mycket.

Andra fina öl som försvinner från hyllorna är Hen's tooth, Affligem Blond, Lundgrens lager, mfl. Se denna diskussion på Svenska Ölfrämjandets forum.

Brooklyn Local 1

Namn : Brooklyn Local 1 (nr 11656)
Bryggeri : Brooklyn Brewery
Ursprungsnation : USA
Stil : Saison / Farmhouse Ale
Pris : 89:00 (flaska 750 ml)

[Bild kommer, har tillfälligt förlagt kabeln till kameran]

Någon kanske frågar sig varför man skriver en recension på en öl som bara finns i totalt ett exemplar på Systembolaget i Sigtuna och är slutsålt i resten av landets butiker? Svaret får bli det uppenbara, varför inte? Dessutom, tänk på vad som händer om sju-åtta år när Brooklyn Local 1 åter finner sin plats på hyllorna på vårt kära Systembolag. Då kan vi se vad som skrivits här, på Öltorget, Beer advocate med mera. Då kommer jag att gnugga smaklökarna och försöka jämföra med den dimmiga minnesbilden från oktoberkvällen 2007 för att sedan skriva en ny recension. Jag kan knappt bärga mig, för den här var inte dum.

Local 1 är ett försök av New Yorkbryggeriet Brooklyn Brewery att göra en stark Belgisk ale men naturligtvis med en adderad amerikansk krusidull. Vad den är i det här fallet begriper jag knappt. Amerikanska bryggare verkar alltid noga med att poängtera att det de gör är helt unikt, men har ibland lite svårt att förklara, åtminstone för mig, hur eller varför det är så unikt, förutom i de fall där det smakar rent ohyggligt illa. Så är emellertid inte fallet här.

Redan när man fått av korken med ett champagnelikt pop kan man börja le. Den oklara ölen har en gyllene färg. Doften är söt med gott om friska citrusaromer. Smaken har massor av sötma med lite jästtoner. Slutligen finner man att en en torr, len eftersmak med mild beska har hittat sin väg till tungan och framförallt in under överläppen, det är när man dricker en öl av den här kalibern man är glad att man inte snusar. Först när jag studerar flaskan lite nogrannare slår det mig, jag har nog aldrig smakat en öl med en styrka på 9 % som varit så mild.

Betyg : 4,3

Tips: På Brooklyn brewery's hemsida finns en liten film om hur de gör just den här ölen, de marknadsför den ganska aktivt på sajten så chansen finns säkert att den kommer tillbaka till Sverige.

Sunday, October 7, 2007

Antalet svenska bryggerier växer

Skrev nyligen om hur antalet danska bryggerier exploderat de senaste tio åren. Läser i Mattias-beer-experience om motsvarande utveckling i Sverige.

Det finns tydligen numera 37 bryggerier i Sverige, att jämföras med 18 stycken 2002 och 13 stycken 1993. De flesta av de nya är givetvis mikrobryggerier med mycket små produktionsvolymer.

Samtidigt läser jag på Öltorget att det såldes 13 miljoner liter av "Sofiero Original 5,2" på bolaget under årets första åtta månader. Vad ska man säga... folk är tokiga.

Wednesday, October 3, 2007

Bombay Pale Ale

Namn : Bombay Pale Ale (finns ej på Systembolaget)
Bryggeri : Nørrebro Bryghus
Ursprungsnation : Danmark
Stil : India Pale Ale
Pris : vet ej, det var en present :)



För bara några år sen försattes danska krogar som ville servera riktig pilsner mer eller mindre i blockad av Carlsberg och danska ölälskare som var sugna på något annat än massproducerade lågkvalitativa lagers fick pendla över sundet för att köpa öl på svenska systembolaget.

1998 fanns det bara drygt tio bryggerier kvar i hela Danmark. Nu efter vad som bara kan beskrivas som en revolution, finns det fem gånger så många och antalet stiger år för år. Detta samtidigt som danskarna importerar mycket mer öl än tidigare. På Carlsberg darrade man av fasa så mycket att man startade sitt eget "mikrobryggeri".

På denna sida sundet, på glashusets hyllor, har de danska mikroölen emellertid lyst med sin frånvaro (förutom de från just Carlsbergs Jacobsen-bryggeri). Men genom en god vän så har jag nu fått möjlighet att äntligen bekanta mig med det andra Danmark.

Först ut är Bombay Bombay Pale Ale från Köpenhamnsbryggeriet Nørrebro Bryghus. Som namnet antyder är det en Indian Pale Ale. Vid en första anblick verkar ölen kanske lite rejälare än man kan vänta sig av en IPA, färgen är kopparröd och drycken har en bränd, maltig men ändå väldigt angenäm doft.

Smaken är kraftig med stark sötma och massor av humle vilket senare följs upp med en söt eftermsak.

På det hela taget är det en trevlig IPA. Vi får se hur väl den står sig mot svenska Nils Oscars India Ale som jag har halvt glömt, halvt gömt någonstans i mitt kylskåps innersta vrår.

Betyg : 3,5