Saturday, August 18, 2007

Sawtooth Ale

Namn : Sawtooth Ale (nr 11690)
Bryggeri : Left Hand Brewing Company
Ursprungsnation : USA
Stil : Ale
Pris : 22:80 (flaska 355 ml)

Läser på Öltorget att Sverige är det land i världen som importerar mest amerikansk "hantverksöl" med en årlig export från USA till Sverige som överskrider en miljon dollar.

Därför är det kanske inte så underligt att de två första ölen jag skriver om på det här forumet är just från små amerikanska bryggerier, dessutom har jag vad jag hoppas ska vara den finaste augustinyheten, Brooklyn Local 1, kvar i kylen. Oh the joy!

Hur som helst, Left Hand Brewing är ett litet bryggeri i Longmont, Colorado ("Where the beer flows like wine", som det heter i Dum och Dummare). Sawtooth Ale som nu funnit vägen till Bolagets hyllor beskrivs av Left Hand själva som flagskeppet i deras ölflotta.

Ölen i sig är egentligen inte speciellt märkvärdig. Som sig bör vackert bärnstensfärgad och med en trevlig volym på skummet. När man stoppar näsan i glaset känner man en klar humledoft med nyanser av choklad. Smaken i sin tur är rejält humlig med inslag av citrus. Distinkt beska som tyvärr inte förvaltas speciellt väl i en lite menlös eftersmak.

Ölen är tyvärr inte riktigt värd det höga priset men det är ju en god öl av hög kvalitet så det blir ändå...

Betyg : 3

Friday, August 10, 2007

Liberty Ale

Namn : Liberty Ale (nr 1593)
Bryggeri : Anchor Brewing
Ursprungsnation : USA
Stil : Pale ale
Pris : 15:90 (flaska 355 ml)



Paul Revere var en amerikansk silversmed, patriot och rebell (eller illegal kombatant för den som vill) som natten till den 18 april 1775 red en sjujädra lång sträcka för att varna upprorsmakarna om att brittiska trupper var i antågande.

200 år senare, 1975, började San Fransiscobryggeriet Anchor Brewing Co brygga sin Liberty Ale för att minnas denna händelse. Man kan ju fråga sig varför denna fixering vid den amerikanska revolutionen finns hos amerikanska bryggare? Se även till exempel Samuel Adams. Men det är en annan historia, som vi kanske kan återkomma till senare. Ämnet för dagen är huruvida Liberty Ale lever upp till sitt högtravande (se vilken härlig hästreferens till Paul Reveres minne jag lyckades klämma in) namn eller är det en lätt skadeskjuten vithövdad örn som på (den vackra) etiketten tronar ovanpå en bädd av humle och kornmalt?

Detta handlar om en pale ale och glaset fylls av en gyllene, lätt grumlig brygd som täcks av ett bastant och ganska varaktigt skum.

Ölet har en lätt kaffedoft som bidrar till att skruva upp förväntningarna. Men smaken är faktiskt ganska intetsägande och domineras helt av humlen. Ölens stora behållning kommer när man har sväljt (och då menar jag faktiskt inte resultatet av de väl maskerade 5,9 procenten). Man möts då av en komplex eftersmak med en myriad av smaktoner; bland annat med massor av humlearomer och en trevlig sträv beska som säkert kommer att sitta kvar i gommen halva kvällen.

Betyg : 3,5

Sunday, August 5, 2007

Lammfärsbiff med vitlökslingon, morötter och potatiskaka

Det här blev lite speciellt. Jag hade lust att experimentera och utmanade några kompisar, de skulle posta ingredienser, jag skulle laga något av det. Ur det som postades valde jag ut följande:
  • lammkött
  • vitlök
  • potatis
  • rårörda lingon
  • ägg
Så, vad kan man göra på detta? Jag funderade ett tag och beslöt mig sedan för att göra timjanslammfärsbiff med vitlökslingongrotta, potatiskaka med västerbottensost, rosmarin och äggstanning samt skållade rivna citronmorötter. Till verket!

Jag hade en burk med lite rårörda lingon kvar och hackade helt enkelt ner vitlök i den dagen innan så det skulle få stå och dra ett tag för max smak.

Jag mortlade kryddpeppar och rosépeppar med salt och blandade detta med lite mjölk, ett ägg och en halv köttbuljongtärning. Jag sköljde och finhackade ungefär en halv kruka färsk timjan och rörde ihop detta med lammfärsen, som sedan fick stå i kylen medan jag gav mig på potatiskakan.

Jag rev 12 små potatisar med min trogna matberedare (som jag knappt använt innan men nu återupptäckt), finhackade en halv gul lök och rev en bit västerbottensost att blanda tillsammans i en skål. Jag tillsatte även c:a 10 små buketter broccoli. En bit ost behöll jag att dekorera med på slutet. Jag hällde ner alla ingredienser i en springform och plattade till lite för en snygg yta. Om du ska göra detsamma, se till att din är tät, min behagade läcka äggstanning som rann ner på ugnens botten och brände fast där, det blir lagom roligt att skrubba bort det. I alla fall, 225º i drygt 50 minuter. Efter 40 tog jag ut den och hyvlade på den ost jag hade kvar som dekoration och stoppade in den i tio minuter till.


Potatiskaka med broccoli, rosmarin, västerbottensost och äggstanning.

Nät potatiskakan stod i ugnen rev jag morötter fint med matberedaren, la dem i en sil och slog kokande vatten över för att skålla dem, dels så de blir lite ljumma när maten ska serveras, dels får de en slags kokning utan att bli särskilt mjuka - jag vill gärna ha kvar krispigheten för att bryta av lite mot biff och potatiskaka.

Nå, sedan var det dags för biffarna. Jag delade upp färsen i fyra bitar och delade sedan varje bit i två. En underdel och ett lock. Platta ut, på med vitlökslingon, på med lock och sedan förskitigt pressa ihop för att få en enhetlig biff utan att det sprutar sylt över hela köket. Sedan stekte jag biffarna i olivolja på bägge sidorna. Blev riktigt bra faktiskt.

Jag tryckte ner morötterna i koppar och la upp på det viset och la upp biff och en bit potatiskaka. Det blev riktigt trevligt och smakade gott, även om tungan var lite förvirrad av vitlökslingonen. Sött och starkt samtidigt? Grannen som hjälpte till att äta upp det hela tyckte det var lite tungt, men själv tror jag bara han var bakfyllemagad, jag tyckte det var perfekt. Å andra sidan tycker jag det ska vara som en blytacka i buken när man ätit, annars är det bara en aptitretare. Vi hade lite rött Riojavin till, som vi båda tyckte passade bra.


Biff, potatiskaka och morötter.

Recept (4 personer).

Till biffarna:
500g lammfärs
1 ägg
½ dl mjölk
½ kruka färsk timjan
½ köttbuljongtärning
Rosépeppar
Kryddpeppar
Chili
Salt
Olivolja att steka i

Blanda ägg, mjölk, hackad timjan, buljong, salt och morlade kryddor. Rör sedan ner färsen och låt stå och dra smak i kyl i en timme eller så. Forma till grottor, fyll med vitlökslingonen, täck över med mer färs och stek på medelhög temperatur i olivolja.

Till vitlökslingonen:
1dl rårörda lingon
2 vitlöksklyftor

Blanda helst dagen innan så lingonsylten hinner dra åt sig av vitlökssmaken och vitlöken hinner förlora sin värsta sting.

Till potatiskakan:
12 små potatisar
10-12 små broccolibuketter
½ gul lök
250g västerbottensost
2 ägg
1 dl mjölk
Rosmarin
Salt
Peppar
Smör till att smörja formen med

Skala och riv potatisarna, riv västerbottensosten (spara in bit att dekorera med på slutet) och finhacka lökhalvan. Blanda väl i en skål. Vispa ihop ägg och mjölk och lägg till salt, peppar och mycket rosmarin. Häll ner i skålen med de andra ingredienserna och rör ordentligt. Smörj en spingform (se till att den är tät!) och häll ner ingredienserna där. Platta till så det blir en snygg yta och grädda sedan i ugnen på 225º i 50 minuter. Ta ut efter 40 minuter och dekorera med den sista västerbottensosten, ställ in de sista tio minutrarna.

Till skållade citronmorötterna:
6 morötter
Citron (färsk eller i flaska)

Riv morötterna fint, lägg dem i en sil eller ett finmaskigt durkslag och slå över kokande vatten. Smaksätt med citronen och lägg sedan upp medan det fortfarande är ljummet.

Friday, August 3, 2007

Mango-curry-kesella-kycklingröra till bakad potatis.

Ibland drabbas jag av experimentlusta, och ibland dyker råvaror upp som man måste göra något med utan att ha ett recept som innehåller det från början. Det här är ett utbrott av det senare.

En vän och granne hade köpt sig några burkar kesella för att baka på, men var tvungen att åka bort innan bakningsprojektet kunde avslutas. Han avyttrade dessa burkar på mig och uppmuntrade mig att göra något roligt med dem.

Så där stod jag och funderade på vad jag skulle göra. Någon slags röra fick det allt bli, eftersom den inte tål kokning. Så kom jag på att jag alltid velat försöka göra en sötstark kall röra till bakad potatis. Sagt och gjort. Kyckling fanns i frysen och curry i kryddskåpet. Så, vad kan man göra? Jag beslöt mig för att försöka mig på en mango-curry-kesella-kycklingröra (längsta namnet i världshistorien, tror jag).

Sagt och gjort, jag fräser curry och lök i olivolja i en liten kastrull för att smaken ska falla ut (det är viktigt, och det ska vara MYCKET olja!) och tillsätter även en halv buljongtärning, lite hackad färsk ingefära och lite, lite vitlök (ni vet väl att vitlök är din, min och allas vän?) och fräser detta en stund så de nya ingridienserna får smak av curryn och mjuknar i den varma oljan. Jag fräser även kycklingfiléer skurna i lagom bitar och kruddade med svartpeppar, chilipulver och salt i en stekpanna.

I en matberederade mixar jag under tiden ett litet äpple (ta bort skalet, det har en tendens att kännas för mycket annars) och en stor mango, lägger till kesellan och currylökoljan och lite gurkmeja för att få extra färg och smak utan styrkan i cirryn. Jag kör på medelhastighet tills det blandats ordentligt.

Sedan rör jag ner den frästa kycklingen. Det blev en trevlig röra som smakar lite syrligt, lite starkt, lite sött. Det förvirrar tungan lite, först surt, sedan sött, innan curryn slår till, men det är rätt så gott.

Jag serverar gärna bakpotatisröror på en bädd av finstrimlad ishavssallad, krispigheten är en välkommen kontrast i konsistens jämfört med röra och potatis.


Mango-curry-kesella-kycklingröra till bakad potatis på salladsbädd.

Recept (4 personer).

Till den heta curryn:
1 liten fint hackad gul lök
1 liten bit fint hackad färsk ingefära
3 matskedar curry
1 hackad klyfta vitlök
3-4 matskedar olivolja
½ tärning hönsbuljong
Salt

Fräs först lök, curry och olja under lock i 5 minuter, tillsätt sedan resten av ingredienserna och fräs på låg temperatur i 5-10 minuter till.

Till den söta röran:
500g kesella (créme fraiche funkar nog också, men jag misstänker att det kan bli lite för surt då)
1 skalad och hackad stor mango
1 skalat och, urkärnat och hackat litet äpple (gärna ett rött och sött sådant)
1 matsked gurkmeja

Mixa i en matberedare eller kör med handmixer i en skål.

Till kycklingen:
600g benfri kyckling
Chilipulver
Curry
Svartpeppar
Salt

Fräs kycklingen med kryddorna tills den är genomstekt och rör sedan ner den i röran (mixa INTE!).

Till dekorationen:
½ fint strimlat isbergssalladhuvud
Gurka
Tomat
Persilja

En bädd av strimlad sallad med små bitar tomat och gurka blir bra för den här rätten. Dekorera med lite persilja på toppen av röran innan servering om du vill.

Till potatisen:
4 stora bakpotatisar

Slå in i folie och kör på 225º i ugnen i 90 minuter eller tills potatisarna är mjuka rakt igenom.